Plezier of competitie

Iedereen kiest zelf hoeveel tijd en geld hij spendeert aan zijn verzameling. Maar wist je dat je je verzameling ook kunt opbouwen om ze tentoon te stellen volgens de regels van de competitie?

 

Vandaag verzamel je in de eerste plaats voor het plezier. Je doet het omdat je van postzegels houdt, omdat je graag opzoekingen doet en nieuwe dingen ontdekt. Je vindt het gewoon leuk. Maar op een dag zal je je misschien met anderen willen meten, je verzameling tentoonstellen, aan het advies van een jury voorleggen …

 

Om deel te nemen aan wedstrijden moet je lid zijn een vereniging die aangesloten is bij de KLBP en moet je je inschrijven op regionaal niveau in de categorie van je collectie (traditionele filatelie, luchtpostfilatelie, astrofilatelie, postgeschiedenis, thematische filatelie, maximafilie, postwaardestukken, fiscale filatelie, jeugdfilatelie, open klasse en “één kader”).

 

Je hebt recht op een expokader met plexibescherming die zestien albumbladen van A4-formaat bevat: een kader. Je verzameling krijgt een filatelistisch paspoort opgesteld door  de KLBP waarin de behaalde resultaten genoteerd zullen worden.

 

De jury bestaat uit speciaal opgeleide filatelisten. Zij geven punten aan je verzameling. Na bekendmaking van de resultaten heb je een kritisch gesprek met een jurylid over je werk. Voor elke tentoonstelling zal je verzameling verder beter worden, tot je klaar bent voor het hoogste niveau: internationale wedstrijden die de mooiste verzamelingen ter wereld samenbrengen.